søndag 8. mai 2011

Nytting info for nybegynnere på lavkarbo :)

Her er noen greie tips for deg som har tenkt på å begynne eller nettopp har begynt med en lavkarbodiett (og kanskje også for deg som har holdt på en stund?)
 • les varedeklarasjonen!
 • står det 0 karbo, så regn 1 bare for sikkerhets skyld
 • unngå koffein helt de to første ukene
 • unngå søtstoff helt de to første ukene
 • drikk MINST to liter vann eller mineralvann daglig
 • ikke vei deg mer enn en gang i uka
 • ta mål av deg selv før du starter, noen ganger mister du cm selv om vekta står stille
 • ikke sammenlign deg med noen andre. Folk går ned så forskjellig
 • vekta kan stå stille rundt den tredje uka, det er normalt. Ikke få panikk
 • hvis du følger planen til punkt og prikke og fremdeles ikke går ned, sjekk om du kan ha Candida og unngå eddik, ost, sopp og annen gjæret mat
 • ta en tur til legen før du starter, og ta blodprøver. Det er greit å ha noe å sammenligne med når du har nådd målet ditt. Kolesterolet kan gå noe opp de første ukene til kroppen har fått tilpasset seg. Pass på at legen vet at du er på en lavkarbodiett og hvor lenge du har gått på den
 • ikke skyld på dietten hvis du ikke har lest boka
 • ikke skyld på dietten hvis du ikke leser varedeklarasjonen
 • ikke skyld på dietten hvis du ikke følger dietten
 •     
Summer har skrevet dette:
Fra lavkarbo.no


Dette er IKKE en sjamporeklame!


Du vet disse reklamene som vises på TV? De som ender med setningen ”fordi du fortjener det”? Vel, dette er ikke en av dem. Men jeg ser stadig at jeg kommer med den setningen gang på gang når jeg prøver å støtte andre som sliter med sitt lavkarbokosthold; DU ER VERDT DET!!!


Og det mener jeg.


Ingenting i livet som er av virkelig verdi kommer av seg selv. Det vet vi alle. Vi må jobbe for de sakene som virkelig betyr noe. Enten det er jobben vi så gjerne vil ha, karakterene vi fortjener, de tanker og verdier vi prøver å formidle til våre barn. For å oppnå gode resultat må vi virkelig jobbe. Hardt. Men når selvfølelsen svikter får vi mindre å jobbe for. Når vi føler at vi ikke er verdig suksess, legger vi oss ikke i selen for å oppnå det vi vil.


Jeg er alltid overrasket når jeg mottar en desperat e-post fra en som nettopp har begynt på denne dietten/livsstilen og gråter over å ha mistet muligheten til å spise brød og pasta og kaker. De begynte på induksjonen med Olympisk ånd, bare for å se at den raskt dampet bort ved synet av de første vanskelighetene. Abstinensene kommer og entusiasmen vakler. Karbohydrathungeren setter inn og besluttsomheten rakner. Akkurat når de er på vei til å klatre over det største hinderet- induksjonen- er de villige til å gi opp alt. For en sjokoladebit.


”Jeg klarer ikke dette, det er alt for vanskelig.”


”Ja, det er vanskelig….


Men du er verdt det.”


Du er verdt to uker.


Du er verdt den tiden det tar å komme over avhengigheten av karbohydrater og tillate kroppen å kvitte seg med giften etter års avhengighet. Du er verdt tiden det tar for å få en sunnere kropp og tillate dine inngrodde, følelsesmessige uvaner å blekne.


For noen varer denne induksjonsperioden lengre enn to uker, men det kan faktisk være en velsignelse. Å bryte vaner er aldri lett, men den som allerede har klart det vil fortelle deg at tiden er den beste lege. Hver dag har du kommet enda dag lenger bort fra din gamle livsstil. Hver gang du motstår en fristelse vil smådjevlene som har plaget deg dø litt mer.


Faktisk har dette lite å gjøre med motivasjon, og mye å gjøre med selvtillit. Verdsetter du deg selv nok til å holde deg til dette?


Lavkarbo er den letteste ”dietten” jeg noen gang har levd etter i mitt liv, men å komme ut av karboavhengigheten er muligens det tøffeste jeg noen gang har gjort. Jeg holder fortsatt på med det. Jobben er aldri helt ferdig.


Uansett om du har begynt med lavkarbo for å gå ned i vekt eller for å oppnå bedre helse vil du bli stilt overfor din egen avhengighet. Den beste måten å gjøre dette på er gjennom induksjon. Induksjonen er den virkelige testen av din besluttsomhet og entusiasme. Å komme deg gjennom induksjonen med suksess er å verdsette deg selv mer enn den flyktige nytelsen av en sjokolade.


De som oppnår størst suksess ved å spise på denne måten er de som aldri glemmer den egentlige hensikten- å gjøre det for seg selv.


Mitt navn er Summer og jeg er avhengig av sukker.


Mine psykiske abstinenser ligger og lurer selv om mine fysiske er på bedringens vei. Veien er lang og humpete til tider. Men jeg vil holde meg til denne livsstilen fordi jeg er verdt det.

Alkohol, lavkarbo og ketose

1 dl drikke:


Tørr hvitvin - ca 1 karb (Tørrere hvitvin inneholder mindre karber)
Rødvin - ca 2 karber
Brandy - 0 karber
Gin - 0 karber
Rom - 0 karber
Vodka - 0 karber
Whiskey (blended) - 0 karber
Likør - halvtørr - 22 karber

En flaske pils 13.5 gram karbo


En halvliter 20.4 gram karbo


Lavkarboøl:


Red light 2.5 gram per halvliter


Hansa Ultra ca 7,5 gram karber pr halvliter


Lysholmer Pure ca 10 gram karber per halvliter


Grans Bright 2.5 gram karber per flaske


I drinker med sprit, er det blandevannet som utgjør karbofaren, ikke spriten.
Blander du selv, så er det ikke noe problem å velge sukkerfritt.
Men er du på byn, så kan det være lurt å holde seg unna drinker


Ja, da vet vi hvor mange karber det er i de forskjellige drikkevarene, hva så med hva de gjør med kroppen? Og hvordan påvirker det ketosen?


Når kroppen forbrenner alkohol så går den ikke ut av ketose, men den forbrenner heller ikke fett. Kroppen forbrenner alkoholen før den forbrenner fettet.


Det kan ta noen dager før kroppen er tilbake i fettforbrennemodus.


Altså, du faller ikke nødvendigvis ut av ketose pga alkohol, men det vil ta noen dager før du forbrenner fett igjen ,fordi kroppen forbrenner alkoholen først.


Drinktips:


Liker du søte drinker? Lag drinker med sprite zero, eller fun light. Mine favoritter er peach eller iste-fersken. Med en liten dæsj sprite zero.


Man kan også kjøpe sukkerfri scweppes tonic, for de som foretrekker det, men da må man nok i en litt større matbutikk.


Hvitvin kan også blandes ut med sprite zero eller farris, for å spare karber.


Men husk: den største faren når du drikker alkohol er det du putter i munnen når du har drukket.

 På lavkarbo kosthold så blir en lettvekter, alltså en blir mye fortere full en vanlig. Det er derfor lurt å drikke saktere for å se hvordan din kropp reagerer. Fordelen er jo at det blir billigere å bli brisen og full ;)


Når en går fra høykarbo til lavkarbo så får en skummle symtomer


Du bør forvente at ihvertfall den første uken vil bli "rar" - kroppen får abstinenser, og du vil kanskje oppleve og bli surret, humørsyk, få hodepine, bli dårlig i magen, miste energi - ja, litt som en influensa med lett feber


 Dette er fordi kroppen venner seg av mat som gir det forhøyet blodsukker, det er ikke farlig og går over ;)
Lykke til ;) 


for mer info besøk lavkarbo.no

2 kommentarer: