Egg i alle former, kokte, stekte, eggerøre,
omelett. Så mange du vil – hver dag.
Fisk og skalldyr, All slags fisk. Gjerne fet fisk
som makrell og sild er suverene valg. Ikke
paner fisken. OBS! Oppdrettslaks har mer
omega 6 enn omega 3, og bør unngås.
Kjøtt, lam, vilt, svin, storfe, bacon, kjøttdeig,
medister. Ikke skjær bort det viktige fettet.
Fulg, kylling, kalkun, and, vilt, grillet, stekt i
panne, gryte og stekovn. Behold skinnet.
I nnmat, lever, nyrer, osv.
Sauser, dressinger, majones, olivenolje,
kokosolje (cocosa). Ikke fettfritt eller
fettredusert. Bernaisesaus, Hollandaise, les på
forpakningen eller lag selv. Det er lett å lage
saus!
Spis når du er sulten, og spis deg mett!
Sjekk varedeklarasjon er!
Slutt
å bry deg om kalorier. Det er antall
karbohydrater du må sjekke! Under 5 % er ok.
Finnes det ingen varedeklarasjon – unngå
produktet.
Du kan også spise!
Grønnsaker, som vokser over jorda. Kål av alle
slag, blomkål, hvitkål, grønnkål, rødkål,
asparges, brokkoli, squash, aubergine, oliven,
spinat, sopp, agurk, alle slags grønne salater.
Avokado og kokosfett er godt og tillatt.
Med litt mer karbohydrater: Løk, paprika, tomat.
Meieripro du kter, ekte meierismør og setersmør,
all slags ost, Philadelphia, Feta, Mozzarella,
Cottage Cheese. Ikke geitost og ikke magre oster.
Fløte, Creme fraiche, Hmelk,
fløte, sukkerfri
yoghurt (naturell). Velg alltid de feteste typene.
Om du har vanskeligheter med å gå ned i vekt,
kan du begrense meieriprodukter i kosten. Begynn
med å ta bort de magreste variantene.
Unn deg til fest!
Når og om det er fest bestemmer du selv, men
vektnedgangen kan kanskje stoppe opp.
Mørk sjokolade: Minst 70 % kakaoinnhold
Alkohol: Tørr vin rød/hvit, whisky, cognac, drinker
med sukkerfritt blandevann.
Nøtter: Valnøtter, paranøtter, mandel, macademia
Snac ks: Bacongull, baconcrisp (knust fungerer
også fint som panering).
I disse produktene er det mye karbohydrater,
så kutt ned etter dine forutsetninger og
ønskemål. Ønsker du å bedre din helse bør du
være forsiktig med disse varene. Hvis du i
tillegg ønsker å gå ned i vekt, må du unngå det
meste.
Sukker, strøsukker, sukkerbiter, honning,
sirup, syltetøy, godterier, sukkerholdig brus,
kaker og kjeks. Ikke glem alt sukkeret som er
”gjemt” og som finnes overalt. Sjekk
innholdsfortegnelser!
Poteter, rotgrønnsaker, pasta, brød og
frokostblandinger; er også sukker, bare i en
annen form, også grove og
fullkorns varianter.
Potetgull og pommes frites.
Ris, mais, couscous, bulgur; er også sukker.
Margarin! Kunstig fett som
er et kjemisk
produkt, og inneholder transfett. Bruk ekte
meierismør i stedet.
Pølser og blandingsprodukter som
inneholder stivelse, potetmel og sukker. Les
innholdsfortegnelser – det finnes gode
produkter på markedet.
Omega6rike
matoljer som maisolje,
jordnøttolje, soyaolje og solsikkeolje.
Øl, som er flytende brød!
Frukt, inneholder bare sukker og vann. Tørket
frukt er derfor konsentrert sukker.
Bær er
bedre – bringebær har minst karbohydrater.
Hvorfor virker det og hvordan?
Dette handler ikke om kalorier inn og ut.
Kalorier er et mål på energi og fungerer best
om man skal bruke det til brensel. Kroppen er
mer komplisert enn det, for det er mye annet
som spiller inn. Som for eksempel hormoner.
Det viktigste hormonet for vekten er insulin.
Insulinets oppgave nr. 1 er å transportere
glukose (sukker) inn i cellene, der den brukes
til energi. Insulinets oppgave nr. 2 er å
omdanne og lagre sukkeret som glykogen i
leveren og fett i fettcellene.
Hormonet glukagon er kroppens budbringer
som gir ordre om å forbrenne – eller bruke fett.
Når insulinnivået er lavt i lang nok tid om
gangen, frigjøres glukagon som begynner å
forbrenne fett.
Med dagens anbefalinger fra Statens
Ernæringsråd, og ulike dietter hvor man skal
spise karbohydratrik kost 6 8
ganger om
dagen, vil aldri glukagonet bli frigjort. Insulinet
”låser” fettcellene så lenge blodsukkeret er høyt
og ustabilt.
Det har vist seg at fete personer vanligvis har
høye nivåer av insulin i blodet, og slanke
personer har lave nivåer. Store mengder insulin
i blodet fører i lengden til vektoppgang i form
av fett. Tilstrekkelig lave nivåer har motsatt
effekt, og gir vektnedgang. Fettcellene vil da
langsomt avgi sitt innhold til blodet og tar ikke
opp næring, som igjen fører til at de krymper.
Denne frisettingen sørger for solid næring for
kroppen, og man har derfor lettere for å holde
seg mett lenger.
Man kan selv påvirke mengden av insulin i
kroppen relativt enkelt gjennom maten man
spiser. Et høyt innhold av sukker eller andre
karbohydrater i maten, gir en rask stigning av
insulin i blodet. Fett og protein gir normalt langt
fra samme stimulering av insulinproduksjonen.
Dette er årsaken til at et kosthold bestående av
tilstrekkelig lavt nivå av karbohydrater hos
overvektige normalt gir vektnedgang.
Vil du vite mer?
På internett finnes det mengder av informasjon, og
det finnes en hel del bøker å fordype seg i. Her er
et utvalg av norske og svenske nettsider som
dreier seg om den nye fettdebatten,
og
informasjon generelt om et kosthold med mindre
karbohydrater og mer fett og protein.
http://www.kostreform.no er en nyopprettet
diabetesforening. Et svært viktig skritt i riktig
retning. Foreningens hensikt er å gi sine
medlemmer kostholdsråd for å regulere
blodsukkernivået i stedet for å anbefale
medikamenter. Bak den nye foreningen står blant
annet lege Fedon Lindberg og dr. philos. og
ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski.
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika
er Dr. Annika Dahlqvists blogg hvor man kan lese
hele hennes kostprogram som den her folderen
bygger på, råd og kommentarer. Man kan stille
spørsmål og diskutere. Hennes blogg er også utgitt
i bokform og er vel verdt å lese.
På http://www.kostdoktorn.se/ finner du lettleste
og tydelige forklaringer der Dr. Andreas Eenfeldt
skriver om kost og helse. Forklaringen om hvorfor
dette fungerer og hvordan, kommer i stor del fra
hans hjemmeside.
LarsErik
Litsfeldt på http://lipidus.org/ er en
annen person som gjennom å spise på denne
måten har blitt frisk, sunn og slank. Han har også
skrevet bøker om denne livsstilen.
På http://www.skaldeman.se finner du en aldeles
fantastisk person som gjennom lavkarbo har gått
ned over 65 kg, Sten Sture Skaldeman. Han har
også bøker å lese – den siste ”GInoll
– för kvinnor
som vil eta sig smala.”
Norsk forum: http://www.lavkarbo.no
Der diskuterer vi, stiller spørsmål, funderer og får
svar. Her finns artikler, oppskrifter og bilder. Ingen
gjør feil, og vi støtter hverandre og utveksler
inspirasjon.
kolesterolbløffen.
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar