søndag 26. august 2012

Gresk moussaka med tzatziki og salat

MoussakaMoussaka lags med aubergine i bunnen, kjøttsaus over og så ostesaus med ost over på toppen.

2 Aubergine
smør eller rapsolje
salt og pepper
Begynn med aubergine:  Rens og skjær auberginene i skriver. Resten kan du nå enten 1. dryss salt på og la ligge i 2 timer, tørk og klem ut all fuktighet, stek dem så de er dekket av rapsolje eller smør i en stekepanne. De skal stekes på begge sider på middelsvarme, snu når de er myke  rett igjennom. Hvis du vil gjøre det veldig enkelt så kan du bruke alternativ 2. Legg skivene på et brett dekket med bakepapir og olje, ha olje og salt og pepper over. Stek i ovnen på 200 grader til de er helt myke gjennom. Legg de så i bunnen på en ildfastform.
Kjøttsausen

500 g kjøttdeig
1-2 løk enten rød eller gul
4 fedd hvitløk
2 ts kanel
3-5 laurbærblad
1 boks hermetiske tomater ( gjerne skjoldet da vannet skal helles av)
4 ss tomatpure
2 dl rødvin eller 2 dl vann med 1 buljongterning
2 ts oregano
salt og pepper etter smak
smør til steking


Stek kjøttdeigen sammen med hakket løk og finhakket/presset hvitløk.
Ha så dette over i en gryte, og tilsett resten. Laurbærbladene skal taes ut igjen etter at sausen har kokt seg inn så tell hvor mange du har oppi. La det stå å putre litt i 10-15 min
Ha dette over auberginene

Ostesausen

200 g kremost
3 dl fløte
2 ts muskat
salt og pepper etter smak
4 egg ( kan sløyfes og heller ha ekstra ost på toppen, men blir ikke fast da)
250 g raspet ost

Ha kremosten og fløte i en gryte, blande det sammen med en visp mens det varmer seg opp på middelsvarme. Ha i krydder. Pisk eggene luftige i en bolle, ha så i eggene og osten i lag. La det kokes inn på middelsvarme mens du rører. Ha dette som lokk over kjøttsausen.

Stek på 200 grader i 30- 45 min, la den hvile i 10-15 min.

Server med tzatziki, og salat

Tzatziki


3 dl tyrkisk yoghurt
1 agurk
2 ts hvitløksolje ( eller 3 fedd finhakkes og blandes i rapsolje.)
salt
pepper
sitronsaft fra en halv sitron.


Kutt opp agurken og ta ut det bløte innholdet, kutte resten i terninger, ellers kan du rive den med et rivjern.  Legg så agurkbitene på en fille å strø salt over. La de ligge i 10 - 15 min  før du blander alt sammen.
Salat
Tomater i båter
rødløk i ringer
agurk i ringer
oliven om du liker det
fetaost
litt salt og pepper og litt olivenolje over.

2 kommentarer:

  1. Jeg prøvde å lage dette en gang men feilet pga auberginen. Gjorde som du beskrev. Delte i biter, hadde på salt og lot det ligge på benken og klemte ut all væske men fy søren altså... for salt og for ekkelt. Måtte bare kaste hele moussakaen... Hva gjorde jeg feil?

    SvarSlett
  2. Du har nok brukt for mye salt, jeg har gjort samme feil en gang og det var ikke noe godt. Da synes jeg du heller skal gjøre det på den lette måten først. Del auberginen opp med en ostehøvel eller kniv avlangs. Stek disse i smør på en stekepanne og salt de veldig lett på begge sider. Når du lager sausene så må du smak til med salt slik at ingen av de blir for salte.

    Lykke til ;)

    SvarSlett